Euromax


Du-te la cuprins

Pamporovo

Despre PAMPOROVO

Statiunea montana Pamporovo este situata la o altitudine de 1650 m in muntii Rodopi. Clima este caracterizata printr-o iarna blanda, cu o temperatura medie anuala de 5.5 C si 240 de zile insorite pe an, fiind recunoscuta ca cea mai insorita statiune montana din Bulgaria. Muntii Rodopi se bucura de o clima temperata din cauza influentelor mediteraneene, ceea ce presupune o iarna mai lunga, dar blanda.
Statiunea este o locatie foarte potrivita pentru practicarea sporturilor de iarna, fiind ideala pentru schiorii incepatori. Aproape toate partiile pornesc din Varful Snejanka, altitudinea acestora fiind intre 1926 m si 1400 m. Sezonul de schi incepe la inceputul lunii decembrie si dureaza pana la sfarsitul lunii aprilie, stratul de zapada ajungand pana la 2 m. Avantajul statiunii Pamporovo este ca nu s-a inregistrat pericol de avalanse sau de vant puternic, dar si bucataria unica, aerul curat, lipsa de poluari industriale, foarte potrivite pentru rehabilitarea bolilor respiratorii, a bolilor sistemului nervos si a metabolismului.

Varful Snejanka se numara printre cele 100 de obiective turistice ale Asociatiei Nationale de Turism.

Partiile de schi din Pamporovo sunt impartite pe diferite grade de dificultate (de la gradul verde pentru schiorii incepatori pana la negru potrivita pentru schiorii cu multa experienta), iar 80% din partii sunt amenajate cu instalatie automatizata de inzapezire artificiala, ceea ce permite practicarea sporturilor de iarna de la inceputul lunii decembrie pana la finalul lunii aprilie. Lungimea totala a partiilor este de 37 km.

Cea mai potrivita zona pentru practicarea sporturilor de iarna se afla in jurul varfului Snejanka, la 1926 m altitudine si cuprinde 37 km partii pentru schi alpin, 25 km partii pentru alergare pe distanta lunga, partie pentru snowboard si locuri bune pentru coborari cu sania. De asemenea, exista si partie pentru schiat nocturn "Snejanka 2", care are o lungime de 1176 m, latime 60 m si un traseu bine iluminat.

Ski lift-urile pornesc din com. Stoikite, Malina, Autogara, Studenetz si au capacitate mare, de ~ 900 oameni/ora.
Sporturi de iarna ce pot fi practicate in Pamporovo: schi (partii pentru toate categoriile de schiori), snowboard (singura pista half pipe din Europa de Sud cu o lungime de 110 m), free ride (stil liber de snowboard si schi), sanii cu motor (sport popular in SUA si Europa), patinaj (patinoar in centrul statiunii), mountain bike.

Scoala de schi este printre cele mai bune statiuni din Europa pentru schiori incepatori, deoarece aici sunt partii usoare. Cea mai mare scoala de schi este oficial recunoscuta ca cea mai buna scoala. Premiile "Marque of Excellence" 2010 pentru sezonul de iarna 2009 - 2010 si Vara 2010 ale Neilson Active Holidays sunt deja binecunoscute, fiind acordate pentru cele mai inalte standarde de calitate. De asemenea, exista aici si gradinita de schi (pentru copii 4-7 ani), dar si scoala de ski pentru copii (de la 7 la 12 ani). Copiii vor fi in grija pedagogilor cu diploma, dar si a instructorilor de schi, tot personalul fiind vorbitor de rusa, engleza si bulgara. Pentru sezonul de iarna, in statiunea Pamporovo va fi amenajat un parc pentru copii cu partie de schi speciala, lunga de 24 m.

Printre evenimentele sportive care vor fi organizate in 2011 la Pamporovo se numara campionatul national de snowboard pentru toate varstele, organizat de Federatia Internationala de Schi (05.02 - 06.02.2011), campionatul de sporturi alpine (in luna martie) - inclus in calendarul Federatiei Internationale de Schi pentru barbati si femei: Slalom Special pentru Cupa Pamporovo. In ultimele sezoane de iarna, in Pamporovo a fost organizata competitia "Pamporovo Free Style Open", cea mai mare competitie de acest gen din Bulgaria.


Inapoi la cuprins | Inapoi la meniul principal